
 

AGENDA ITEM REPORT 

TOWN OF HILLIARD, FLORIDA 

  

TO: Town Council Public Hearing & Regular 
Meeting                            

Meeting Date:  June 5, 2025 

FROM: Lee Anne Wollitz – Land Use Administrator 

SUBJECT: Planning & Zoning Board recommendation to the Town Council for approval of 
Ordinance 2025-04, to Amend Chapter 62, Land Development Regulations, Article 
VII Signs. 

  

BACKGROUND: 
Documents included for Review: 
Agenda Item Report 
Ordinance 2025-04 
 
Land Use Administrator, Lee Anne Wollitz shared with the Town Council information regarding 
difficulties that local businesses were having meeting the Florida Building Code engineering 
requirements for sign permits within the town. In an effort to protect the safety of our citizens 
and at the same time to not over burden our local businesses, the Council assigned Lee Anne 
with reviewing the Code of several other municipalities and researching what would be needed 
to make changes for improvement to our Code. Lee Anne used the information gathered to 
present a solution to the council and was asked to work with the town’s legal counsel to present 
an updated version of this section of the Code. 
During Christian’s review he realized that we needed to expand freedoms with regard to artistic 
expression for our citizens and political signs, so these elements were added. 
These updates were reviewed at the Joint Workshop 12.12.2024. 
Ordinance 2025-04 is the product of months of work, research and review. 
5.6.2025 the Planning & Zoning Board held a public hearing concerning the changes and with a 
5-0 Vote , recommend adoption of Ordinance 2025-04. 
   
FINANCIAL IMPACT:  
TBD 

 

RECOMMENDATION: 
Planning & Zoning Board recommendation to the Town Council for approval of Ordinance 2025-
04, to Amend Chapter 62, Land Development Regulations, Article VII Signs. 
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ORDINANCE NO. 2025-04 

AN ORDINANCE AMENDING CHAPTER 62 ZONING AND LAND 

DEVELOPMENT REGULATIONS OF THE HILLIARD TOWN CODE; 

AMENDING ARTICLE VII SIGNS.; AND PROVIDING FOR AN 

EFFECTIVE DATE. 

WHEREAS, Chapter 62 of the Town Code is outdated because of changes in the 
Town; and 
 
 WHEREAS, the Town of Hilliard has found the need to update the language and 
requirements for placing a sign within the town limits; and 
 
 WHEREAS, the Town of Hilliard has found it necessary to enact the following 
amendment to Chapter 62, Zoning and Land Development Regulations. 
 
 NOW, THEREFORE THE TOWN OF HILLIARD HEREBY ORDAINS, the 
following Article of the Hilliard Town Code, Chapter 62, Zoning and Land Development 
Regulations shall be amended as follows: 
 

ARTICLE VII. SIGNS 

Sec. 62-411. Definitions. 

Sign means any structure, painting, printed material,  or device which is erected, 
constructed or maintained outside of enclosed buildings, or structures for the purpose of 
display, information, advertisement, or attraction of the attention of persons, and 
includes among others, posters, pictures, pictorial or reading matter, and any letter, 
word, model, device or representation used in the nature of any advertisement, 
announcement, attraction or direction. 
 
(Ord. No. 2023-14, § 1(Att. A), 12-7-2023) 

Sec. 62-412. Scope and intent. 

The provisions of this article shall govern the number, sizes, locations, character, 
and maintenance of signs which may be permitted for any as a main or accessory use. 
Increased numbers and sizes of signs as well as certain types of lighting can be 
distracting to the motoring public and create potential traffic hazards. Haphazard 
location, construction and maintenance of signs seriously detracts from the natural 
beauty of the town and, in turn, injuriously affects the economic well-being of the 
citizenry. It is the The town intent intends to authorize the size and location of signs 
which carry out their purpose without unduly interfering with motorists, causing unsafe 
conditions, and without injuriously affecting the value of property. Flashing signs are 
prohibited.  

(Ord. No. 2023-14, § 1(Att. A), 12-7-2023) 
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Sec. 62-413. Measurement of sign area. 

The surface area of a sign shall be computed as including the entire area within a 
regular, geometric form or combinations of regular geometric forms comprising all of the 
display area of the sign and including all of the elements of the matter displayed. 
Frames and structural members not being advertising matter shall not be included in 
computations of surface area.  

(Ord. No. 2023-14, § 1(Att. A), 12-7-2023) 

Sec. 62-414. Governmental signs excluded. 

For the purposes of these regulations, the term "sign" does not include signs 
erected and maintained pursuant to and in discharge of any governmental function, or 
required by any law, ordinance or governmental regulations, or otherwise protected by 
law.  

(Ord. No. 2023-14, § 1(Att. A), 12-7-2023) 

Sec. 62-415. Nonconforming signs. 

Signs which are nonconforming but otherwise safe shall be removed or made to 
conform by December 31, 2028  

(Ord. No. 2023-14, § 1(Att. A), 12-7-2023) 

Sec. 62-416. Removal of signs. 

(a) Grounds for removal. All signs permitted may be removed for reasons of safety of 
persons or property, faulty construction, lack of maintenance or unsightly 
appearance.  

(b) Repair/removal of unsafe signs. A citation shall be issued for any unsafe sign or a 
sign in disrepair. Any sign for which a citation has been issued or which is in 
violation of this Article must be repaired or removed within 30 days after receiving 
due notice. In case If the objectionable sign is not brought into compliance or 
removed, the town shall then have the right to enter upon the property, remove the 
sign, and assess such related costs against the property.  

(c) Abandoned signs. Any abandoned sign shall be removed within 30 days from the 
date of its abandonment. Any such sign not removed within the required period 
shall constitute a nuisance and shall be subject to removal by the town.  

(Ord. No. 2023-14, § 1(Att. A), 12-7-2023) 

Sec. 62-417. Construction requirements. 

All signs or similar advertising matter shall be governed in their construction, or 
erection, or and maintenance by the town Code and the Florida Building Code. These 
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sign regulations are intended to complement the requirements of the Florida Building 
Codes adopted by the Florida Legislature. Wherever there is inconsistency between 
these regulations, the Florida Building Codes as adopted from time to time shall apply. 

 

(1) All applications for permits shall be filed by either a licensed contractor or the 
property owner (or his authorized agent).  

(2) Work which may be performed by a property owner, sign contractor, general 
contractor, or building contractor licensed with the Town to perform such work.    

(3) Permit exemptions: Signs attached to and parallel with a wall, including signs 
printed or painted on walls, where the applicant is the owner and the proposed 
sign is not illuminated and does not exceed 
 32 square feet, shall be exempt from the engineering requirements of a building 
permit but are still required a zoning review.  

 

(Ord. No. 2023-14, § 1(Att. A), 12-7-2023) 

Sec. 62-418. General requirements for all signs and districts. 

The following shall apply to all signs and all use districts:  

(1) Any illuminated sign or lighting device shall employ only a light of constant 
intensity, and no sign shall be illuminated by or contain flashing, intermittent, 
rotating or moving light or lights. In no event shall an illuminated sign or lighting 
device be placed or directed or beamed upon a public thoroughfare, highway, 
sidewalk, or adjacent premises, so as to cause glare or reflection that may 
constitute a traffic hazard or nuisance.  

(2) No sign shall employ any parts or elements which revolve, rotate, whirl, or spin.  

(3) All wiring, fittings and materials used in the construction, connection, and 
operation of electrically illuminated signs shall be in accordance with the 
Florida Building Code.  

(4) No sign shall be erected or maintained project from the front or face of a 
building of more than two feet, including those projecting from the face of any 
theater, hotel or motel marquee.  

(5) No sign shall be placed on the roof of any building.  

(6) No temporary sign shall be placed on the front or face of a building or on any 
premises except as permitted by 62-421.  

(7) No sign erected or maintained in the window of a building, visible from any 
public or private street or highway, shall occupy more than 20 percent of the 
window surface.  

(8) No sign of any classification shall be installed, erected or attached in any form, 
shape or manner against a building, which would prevent ingress and egress 
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through any door or window required or designed for access to any building, 
nor shall any sign or over street graphic obstruct a fire escape or any door or 
window giving access to any fire escape.  

(9) Should any sign be or become unsafe or be in danger of falling, the owner 
thereof or the person maintaining the sign shall, upon receipt of written notice 
from the town, proceed at once to put such sign in a safe and secure condition 
or remove the sign.  No sign shall bear or contain statements, words or 
pictures of an obscene pornographic or immoral character, or which contain 
advertising matter which is untruthful.  

(10) No sign shall be placed in any public right-of-way, No sign shall overhang or 
infringe upon the public right-of-way of any street, road or public way, except 
publicly-owned signs, such as traffic control signs and directional signs. Signs 
directing and guiding traffic and parking or indicating private property, but 
bearing no advertising matter, shall be permitted on any property. No sign shall 
overhang or infringe upon the right-of-way of any street, road or public way.  

(11) No sign or other street graphic may use the words "stop," "look," "drive-in," 
"danger" or similar word, phrase, symbol or character, nor simulate a traffic 
control device, nor may lights colored red, amber or green lights be used, 
within ten feet of a public right-of-way or 200 feet of a traffic control device.  

(12) No sign shall be attached to a tree or any vegetation.  

(13)  Flashing signs are prohibited.  

(Ord. No. 2023-14, § 1(Att. A), 12-7-2023) 

Sec. 62-419. Signs permitted in all districts. 

The following signs shall be permitted in all districts without a permit and without a 
zoning review, provided they are not placed or constructed to create a hazard of any 
kind: 

(1) Not more than one sign advertising the sale, lease or rental of the premises 
upon which the sign is located, not exceeding six square feet in area in 
residential districts and not exceeding 32 square feet in area in other districts. 
except in all residential districts the area of the sign shall not be more than six 
square feet.  

(2) Professional nameplates not exceeding two square feet in area.  

(3) Signs denoting the name and address of the occupants of the premises, not 
exceeding two square feet in area.  

(4) Non-advertising directional signs or symbols (entrance, exit, slow) located on 
and pertaining to a parcel of private property, not to exceed two square feet in 
area.  

(5) Signs or bulletin boards customarily incidental to places of worship, libraries, 
museums, social clubs or societies located on the premises of such institution, 
not to exceed 15 square feet in area.  
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(6) Subdivision entrance or identifying signs shall not exceeding 40 square feet in 
area.  

(7)  Murals appropriate within the character of the area, not exceeding 60 percent of 
the area of a non-residential facade and not exceeding 20 percent of a 
residential facade, Murals must be allowed under First Amendment protections 
to express ideology, beliefs, opinions and/or other societal images; however, 
these protections do not extend to the following elements that are grounds for 
permit denial - explicit nudity or sexually explicit conduct, obscenities, 
defamation, symbols denoting gang affiliations, any expression that could be 
deemed to be hate speech or displays so shocking that it likely would create a 
public safety issue by impeding the safe flow of traffic.  

(8)  Any commercial or noncommercial constitutionally protected copy or image 
placed on any sign display area, which is allowed under this section may be 
substituted with any constitutionally protected commercial or noncommercial 
copy without any additional approval or permitting. The purpose of this provision 
is to prevent any inadvertent favoring of content. This provision shall take 
precedence over any more specific provision to the contrary. Substitution of 
message applies to the whole or any part of any legally existing sign display 
area. The substitution right shall apply to the sign owner and to any other 
message sponsor displaying copy or an image on the sign display area with the 
owner's consent. 

(9) Art and murals provided such signs do not contain any commercial messaging 
or advertising. 

(10) Personal expression signs of any sign type, including flags, provided that they 
do not exceed three square feet in area per side, are non-commercial in nature, 
and not illuminated. 

(11) Security and warning signs. These limitations shall not apply to the posting of 
conventional "no trespassing" signs in accordance with state law. (a) Residential 
districts. Signs not to exceed two sq. ft. in area. (b) Non-residential districts. 
Maximum of one large sign per property, not to exceed five sq. ft. in area. All 
other posted security and warning signs may not exceed two sq. ft. in area. 

(12) Signs required by federal or state statute or regulation, or local ordinance or 
regulation. 

(Ord. No. 2023-14, § 1(Att. A), 12-7-2023) 

Sec. 62-420. Signs permitted in commercial and industrial districts; wall mounted 

and marquee signs. 

In a commercial or industrial district, each business shall be permitted no more than 
one on-site freestanding sign and one attached, street-facing sign. Permanent on-site 
signs for any single-business enterprise may have an area equivalent to one and one-
half square feet of sign area for each lineal foot of building width or part of a building 
occupied by such enterprise but shall not exceed a maximum area of 100 square feet. 
The height of signs shall not exceed 12 feet in height.  
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(Ord. No. 2023-14, § 1(Att. A), 12-7-2023) 

Sec. 62-421. Temporary signs. 

Temporary stationary signs, not exceeding 50 square feet in area, announcing 
special public or institutional events, the erection of a building or its, the architect, the 
builders, or contractors may be erected for a period of 60 days plus the construction 
period. Such temporary signs shall be nonilluminated and shall conform to the general 
requirements of 62-418 and setback.  

(Ord. No. 2023-14, § 1(Att. A), 12-7-2023) 

Sec. 62-422. Signs on public property. 

No sign, other than official signs shall be posted on any public property.  

(Ord. No. 2023-14, § 1(Att. A), 12-7-2023) 

Sec. 62-423. Sign setback requirements. 

(a1) On-site signs shall be set back from the established right-of-way line at least ten 
feet. A setback of lLess than ten feet setback may be allowed where a building is 
less than ten feet from the right-of-way provided it does not obstruct visibility and or 
cause a traffic safety hazard.  

(b2) For every square foot by which any on-site sign exceeds 50 square feet, the 
setback shall be increased by one-half foot, but need not exceed 100 feet.  

(c(3) All types of signs and bulletin boards for a church, school or any other public, 
religious or educational institution may be erected not less than ten feet from the 
established right-of-way line of any street or highway, provided such sign or bulletin 
board complies with the clear sight triangle as necessary to provide a clear line of 
sight at intersections.  

(d4) On-site signs shall be erected or placed in conformity with the side and rear yard 
requirements of the district in which they are located, except that in any residential 
district, on-site signs shall not be erected or placed within 12 feet of a side or rear 
lot line. If the requirement for a single side yard in the appropriate zoning district is 
more than 12 feet, the latter shall apply.  

(Ord. No. 2023-14, § 1(Att. A), 12-7-2023) 

Secs. 62-424—62-450. Reserved. 

Effective Date. 

This Ordinance shall take effect immediately upon its passage and adoption by the 
Town Council. 
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ADOPTED this _____ day of _____________, 2025 by the Hilliard Town 
Council, Hilliard, Florida. 
 
 
 
_________________________________ 
Kenneth A. Sims, Sr. 
Council President 
 
ATTEST: 
 
 
 
_________________________________ 
Lisa Purvis 
Town Clerk 
 
APPROVED: 
 
 
 
_________________________________ 
John P. Beasley 
Mayor 

 

 

 

 

 

 

   
  

     
   

    
   

   
  

Planning & Zoning Board Publication:  April 16, 2025
Planning & Zoning Board Public Hearing:  May 6, 2025
Town Council First  Publication:  April  16, 2025
Town Council First Public Hearing:  June 5, 2025
Town Council First Reading:  June 5, 2025
Town Council Second Publication:  June 11, 2025
Town Council Second Public Hearing:  July 3, 2025
Town Council Second & Final Reading:  July 3, 2025 
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